Westhoek zonder grenzen (2009-2013)

Via Westtoer was Westkans betrokken als projectpartner in het Europese Interreg IV-project ‘Westhoek zonder grenzen’. Elf partners uit de Vlaamse Westhoek en veertien uit het Franse Pays de Flandre werkten samen rond verschillende thema’s.

Met het projectbudget werden nieuwe investeringen gefinancierd, gemeenschappelijk promotie gevoerd en het netwerk van de verschillende partners versterkt.

 

Advisering en screening

 

Aan Vlaamse kant werd geïnvesteerd in Diksmuide, Veurne, Ieper en Wervik. Infokantoren, bezoekerscentra, musea, tijdelijke tentoonstellingen en een erfgoedwandeling werden geadviseerd op vlak van toegankelijkheid en (indien gebouwen) gescreend met www.toevla.be.

 

Vorming en sensibilisering

 

Westkans gaf in alle betrokken gemeenten de vorming ‘Klantvriendelijk onthaal van bezoekers met een beperking’ voor de medewerkers van toeristische infokantoren en bezoekerscentra.

Publicaties en websites werden zo toegankelijk mogelijk gemaakt. De nieuwe portaalsites voor de Westhoek werden gerealiseerd met inachtneming van de richtlijnen van AnySurfer. De webbouwers van Westtoer kregen hier vorming over.

Westkans en APF (Association des Paralysés de France) ontwikkelden twee toegankelijkheidsbrochures over het opzetten van toegankelijke evenementen en over toegankelijkheid van teksten en communcatie - zie Publicaties hiernaast.

 

Netwerking en uitwisseling

 

Tijdens de vele éductours (studiebezoeken) en begeleidingsvergaderingen leerden de partners elkaar en de regio beter kennen.

Het project werd afgesloten met een eindcolloquium op 14 november 2013 in CC Het Perron in Ieper. De voorstelling was een mix van presentaties, film, debat en muziek. De dag eindigde met een feestelijke receptie.

Trefwoorden

Publicaties

Organisatie van toegankelijke evenementen

Nederlands (pdf, 2 MB)

Frans (pdf, 1.7 MB)

 

Cover brochure 

 

Toegankelijke communicatie

Nederlands (pdf, 1.6 MB)

Frans (pdf, 1.6 MB)

 

Cover brochure

 

 

 

logo Interreg IV

 

logo Provincie West-Vlaanderen

© Westkans