Fiches Toerisme Vlaanderen

Infofiches

 

Toerisme Vlaanderen ontwikkelde een praktische bundel van infofiches (pdf, 2.2 MB) met richtlijnen om de toegankelijkheid van uw onderneming te verhogen. Elke infofiche bespreekt één onderdeel van het gebouw (onthaal, restaurant, sanitair…). Verhelderende foto’s en tekeningen zorgen ervoor dat deze informatie nuttig is voor bouwheer, architect, aannemer en andere bouwpartners.

Ketting van toegankelijkheid

 

Het is uiteraard belangrijk dat niet alleen de aparte onderdelen toegankelijk zijn, maar ook het gebouw in zijn geheel. Een toilet kan perfect aangepast zijn, maar als voor de deur van dit toilet drie treden aanwezig zijn, blijft het met een rolstoel moeilijk om dit toilet zelfstandig te gebruiken! Daarom is de samenhang tussen de verschillende onderdelen zo belangrijk. De keten is maar zo sterk als zijn zwakste schakel.

Ook andere beperkingen

 

Bij het woord ‘toegankelijk’ wordt spontaan aan rolstoelgebruikers gedacht. Dit is deels terecht, omdat mensen met een motorische beperking zeer concrete, tastbare aanpassingen nodig hebben. Deze infofiches besteden veel aandacht aan deze vereisten, maar houden ook rekening met de noden van personen met een visuele beperking, een gehoorstoornis, een allergie of astma.

Trefwoorden

© Westkans