21 maart - Internationale dag tegen discriminatie

21 maart is niet enkel het begin van de lente maar ook ‘de internationale dag ter bestrijding van racisme en discriminatie’. De Provincie West-Vlaanderen en de centrumsteden Oostende, Brugge, Roeselare en Kortrijk, het Sociaal Huis van Oostende, de vakbonden en de West-Vlaamse meldpunten discriminatie grepen dit jaar die dag aan om voor 1 keer bewust wel te discrimineren.

In de vier centrumsteden kregen voorbijgangers willekeurig een blauw of rood polsbandje. Puur op basis van de kleur van dat bandje, kreeg de ene groep chocolade en de andere niet. Op die manier wilden de partners mensen zelf laten voelen wat discriminatie kan inhouden en hen oproepen tot verdraagzaamheid. Het anders behandeld worden op basis van een kenmerk waar je zelf niet voor gekozen hebt, voelt oneerlijk en wekt frustratie op. Dat hebben de personen met een blauw polsbandje – die geen chocolade kregen – aan den lijve kunnen ondervinden.

Daarnaast kreeg iedereen een zakje met zaadjes van vergeet-mij-nietjes om niet te vergeten dat discriminatie nog elke dag plaatsvindt. De organisatoren wilden zo ook de link leggen tussen de internationale dag tegen discriminatie en de eerste dag van de lente.

Meer info over de actie en/of campagnemateriaal is te vinden via de website www.west-vlaanderen.be/discriminatie.

Hiernaast vindt u een YouTubefilmpje met een sfeerverslag van Kortrijk, en enkele foto's van de actie in Oostende en Brugge.

Trefwoorden

Sfeerbeelden

 

 

© Westkans