Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


Praktijkboek    Hoe maak ik bewegwijzering toegankelijk?




Auditieve informatie

Geluid kan zowel een positieve als een negatieve bijdrage leveren aan de oriëntatie voor blinden en slechtzienden. Geluid werkt negatief als het "lawaai" is en andere gewenste geluiden vervormt of blokkeert. Deze overlast kan o.a. vermeden worden door zo weinig mogelijk gladde, sterk weerkaatsende oppervlakken te gebruiken.

Bepaalde ononderbroken geluiden, zoals een roltrap, een rateltikker en een fontein, kunnen de oriëntatie dan weer vergemakkelijken. Daarnaast kan het gebruik van verschillende materialen voor vloeren, wanden en plafonds een akoestische herkenbaarheid geven. Akoestische informatie dient van heldere kwaliteit te zijn en bestand tegen omgevingslawaai. Tegelijk moet rekening gehouden worden met echo, nagalm, enz.

Grote hoeveelheden tekst, die omwille van praktische redenen niet tactiel kunnen worden weergegeven, kan men inspreken op een geluidsband. Informatie over de aanwezigheid van de geluidsband dient wel tactiel te worden aangebracht.

Ook de aanwezigheid van een ringleiding moet aangegeven worden. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van televisie, radio of het geluid in bijvoorbeeld een concertzaal of kerkgebouw kunnen beluisteren. Het geluidssignaal wordt aangesloten op een versterker. Deze versterker zendt het geluidssignaal door een draad (de ring) die in lussen langs plint of plafond is aangelegd. Slechthorenden kunnen hun hoortoestel op de T-stand zetten. Door middel van inductie ontvangt het hoortoestel het signaal uit de ringleiding.

Plaatsing van een luidspreker

De luidspreker dient zich te bevinden op oorhoogte, nl. op 150 cm.



Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua