Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


Praktijkboek    Hoe maak ik bewegwijzering toegankelijk?
Definitie en basisgedachte

Bewegwijzering is het "geheel van visuele middelen die op, langs of boven de weg zijn aangebracht om de weggebruiker in staat te stellen zijn route te bepalen".

Toegankelijke bewegwijzering is "bewegwijzering, voor iedereen in een oogopslag waarneembaar". Bij toegankelijke bewegwijzering moet rekening gehouden worden met de invloed van alle factoren die betrekking hebben op het genereren, overdragen en verwerken van informatie in het algemeen en rekening houdende met de oriëntatie in de ruimte.

Een bewegwijzeringssysteem is in essentie functioneel van opzet en "hulpvaardig" van aard. Naast het feit dat bewegwijzering efficiëntie in de hand werkt omdat bezoekers niet zoekend en vragend ronddolen, is bewegwijzering ook een concrete uiting van de houding die de eigenaar van het gebouw ten opzichte van zijn bezoekers aanneemt.

Een goed bewegwijzeringssysteem vraagt geen aandacht van de bezoeker om het te kunnen begrijpen, maar brengt hem of haar haast onopgemerkt en zonder irritaties of onzekerheden naar de juiste plaats.Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua