Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


Praktijkboek    Hoe maak ik bewegwijzering toegankelijk?
Toepassing van bewegwijzering in gebouwen

Bewegwijzering vormt een integraal onderdeel van architectuur.

Nieuwe gebouwen

Idealiter wordt in een vroeg stadium van het ontwerp van het gebouw geanalyseerd hoe de verkeersstromen lopen en waar keuzepunten zijn. Indien duidelijk is dat op deze punten bewegwijzeringmiddelen aangebracht moeten worden, kan de architect hierop anticiperen door er een duidelijke plaats voor te kiezen en mogelijkheden voor montage op te nemen. Een duidelijk herkenbare inkom, een overzichtelijke ligging van verschillende bouwdelen en het creëren van voldoende herkenningspunten binnen het gebouw kunnen allemaal bijdragen tot een eenvoudige en beknopte bewegwijzering.

Verbouwingen

Bij verbouwingen moet echter rekening gehouden worden met de bestaande bewegwijzering. De nieuwe signalisatie moet aansluiten op de bestaande bewegwijzering of de volledige bewegwijzering moet worden herzien.

Updates van bewegwijzering

Bij bestaande gebouwen is het noodzakelijk de bestaande bewegwijzering op regelmatige basis eens te herbekijken of zelfs volledig te herzien. Er gebeuren vaak kleine wijzigingen in en rond het gebouw, van functiewijzigingen van lokalen tot geregeld wisselen van personeel. Deze wijzigingen gebeuren vaak zonder een aanpassing van de signalisatie of bewegwijzering waardoor verwarring kan ontstaan. De bewegwijzering in een gebouw is geen statisch gegeven: de organisatie die erin huisvest kan groeien, krimpen, verhuizen, nieuwe functies kunnen worden gecreëerd, nieuwe werknemers worden aangetrokken. Om de efficiëntie van een bewegwijzeringsysteem te kunnen benutten, moeten de concrete bewegwijzeringmiddelen de organisatie in haar veranderingen kunnen volgen.Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua