Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn bibliotheek toegankelijk?
Inkomdeur

1. Vrije doorgangsbreedte

Bij een enkele deur moet de minimum vrije doorgangsbreedte 90 cm bedragen. Zo kan zowel een rolstoelgebruiker, iemand met een kinderwagen, ... de inkomdeur gebruiken.

Bij een dubbele deur moet minstens één deurblad een vrije doorgangsbreedte hebben van 90 cm.

2. Vormgeving

Er zijn verschillende soorten deuren:

3. Drempels

Bij de inkomdeur zijn er geen niveauverschillen aanwezig groter dan 2 cm. Niveauverschillen tot 2 cm worden zelfstandig overbrugd door een rolstoelgebruiker.

Een drempel wordt voorzien van een visuele contrastmarkering.

4. Ruimte naast de deurkruk voor en achter de deur en de opstelruimte voor en achter de deur

Voor een rolstoelgebruiker is het van groot belang dat er voor en achter de deur voldoende vrije ruimte is om te manoeuvreren en de deur zelfstandig te kunnen openen. De vrije ruimte naast de deurkruk moet zowel voor als achter de deur 50 cm bedragen. Ook de vrije opstelruimte voor en achter de deur bedraagt min. 150 op 150 cm en is vlak.

Voorbeeld vrije ruimte naast deurkruk

5. Bedieningselement bij een manuele deur

Het bedieningselement bij een manuele deur moet goed omgrijpbaar zijn. Iemand met een beperkte handfunctie kan de draaiknop moeilijker gebruiken. Ook de hoogte van het bedieningselement bepaalt de toegankelijkheid, nl. tussen 90 en 120 cm.

Voorbeeld bedieningselementen aan een deur

6. Deur en/of deurkader in contrasterende kleur

Voor slechtzienden is het van groot belang dat er een duidelijk onderscheid is tussen de deur en/of het deurkader en de omgeving. Door het kleurcontrast kan een deur makkelijk teruggevonden worden.

Voorbeeld goed contrast
Voorbeeld goed contrast bij een deur
Voorbeeld slecht contrast
Voorbeeld slecht contrast bij een deur

7. Inleverbus

Naast de inkomdeur aan de buitenzijde van het gebouw wordt soms ook met een inleverbus gewerkt, zoals in Middelkerke. Als de bibliotheek gesloten is, kunnen de boeken nog altijd via de inleverbus ingediend worden.

Voorbeeld inleverbus

Deze bus moet natuurlijk ook bereikbaar en bruikbaar zijn voor iedereen, zowel voor rolstoelgebruikers, kinderen… Zo’n inleverbus bevindt zich best tussen 90 en 120 cm. Op de bus wordt duidelijk vermeld waarvoor deze dient en hoe men deze kan gebruiken.

Voorbeeld bereikbare inleverbus
Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua