Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn bibliotheek toegankelijk?
Vergaderzaal

(Voor binnendeuren, zie ook Binnendeuren en routes)

1. Drempels

Niveauverschillen tot 2 cm worden zelfstandig overbrugd door een rolstoelgebruiker. Voor niveauschillen van meer dan 2 cm zie Helling.

Alle niveauverschillen worden voorzien van een visuele contrastmarkering.

2. Circulatieruimte in de vergaderzaal

Een rolstoelgebruiker heeft een draaicirkel van 150 cm nodig om te kunnen draaien. Om vrij te manoeuvreren in de ruimte moet de circulatieruimte voldoende zijn.

3. Versmalling in de vergaderzaal

In de vergaderzaal kan er altijd een versmalling zijn door één of ander obstakel zoals kast, bureau, ...

Een puntversmalling (een versmalling naar een bepaald punt en daarna terug een verbreding) heeft op het smalste punt een minimale doorgangsbreedte van 90 cm. Indien de versmalling over een lengte van meer dan 120 cm is, moet de doorgangsbreedte min. 120 cm bedragen.

4. Zitplaatsen en de tafel

De zithoogte van de zitmogelijkheid moet tussen de 46 cm en 54 cm hoog zijn.

De tafel moet onderrijdbaar zijn voor rolstoelgebruikers. De aangewezen afmetingen zijn: vrije hoogte van 70 cm, een vrije diepte van 60 cm en een vrije breedte van 90 cm.

Voorbeeld onderrijdbaar bureel Tekening onderrijdbaar bureel

5. Ringleiding

Pictogram ringleidingEen hoorapparaat versterkt even hard de omgevingsgeluiden als wat zich op het podium afspeelt. Wanneer er een ringleiding aanwezig is, kunnen gebruikers van een hoorapparaat dit toestel zo instellen dat zij enkel het signaal horen dat door de ringleiding gaat. De meeste hoorapparaten hebben een zogenaamde M- en T-stand, andere zelfs een MT-stand. De M- (microphone) stand is bedoeld voor 'normaal' luisteren, de ontvangst van het geluid gebeurt via de lucht door de ingebouwde microfoon in het hoorapparaat. De T- (telecoil) stand is voor de ontvangst van het geluid via de inductiespoel in het hoorapparaat.

Een ringleiding bestaat uit een klein kastje dat wordt aangesloten op een geluidsbron. Hieraan is een lus verbonden waardoor een zwak elektrisch signaal loopt. Zo ontstaat er binnen die lus een magnetisch veld dat door het hoorapparaat in geluid kan worden omgezet.

Indien er een ringleiding wordt voorzien, dan is het zeer belangrijk dat dit ter plekke is aangeduid en dat het duidelijk is in welke zone je er gebruik kan van maken. Een ringleiding kan tijdelijk geplaatst worden, maar kan men tevens permanent integreren in de bestaande infrastructuur.

Ringleiding Tekening ringleiding Versterker Voorbeeld versterker Bedrading Voorbeeld bedraging


Terug naar het begin

Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua