Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn bibliotheek toegankelijk?
Lees- en luisterruimte

1. Drempels

Niveauverschillen tot 2 cm worden zelfstandig overbrugd door een rolstoelgebruiker.
Voor niveauschillen van meer dan 2 cm (zie helling).

Alle niveauverschillen worden voorzien van een visuele contrastmarkering.

2. De doorgangsbreedte van de hoofdcirculatie

De doorgangsbreedte van de hoofdcirculatie in een lees- en/of luisterruimte bedraagt min. 120 cm. Zo kan de rolstoelgebruiker vlot de ruimte bereiken.

3. Versmalling in de ruimte

In de lees- en luisterruimte kan er altijd een versmalling zijn door één of ander obstakel zoals een boekenrek, tafel, …

Een puntversmalling (een versmalling naar een bepaald punt en daarna terug een verbreding) heeft op het smalste punt een minimale doorgangsbreedte van 90 cm.
Indien de versmalling over een lengte van meer dan 120 cm is, moet de doorgangsbreedte min. 120 cm bedragen. Indien de lengte van de versmalling tussen 60 en 120 cm bedraagt, moet de doorgangsbreedte min. 90 cm bedragen. Als de lengte van de versmalling kleiner is dan 60 cm, bedraagt de doorgangsbreedte min. 85 cm.

4. Zitplaatsen en de tafel

Voorbeeld tafel in leesruimte

Ook voor de tafel moet er voldoende circulatieruimte aanwezig zijn zodat de rolstoelgebruiker vrij kan manoeuvreren.

De zithoogte van de zitmogelijkheden moet tussen de 46 cm en 54 cm hoog zijn. Op die manier kunnen moeilijke stappers vlot de zitmogelijkheid gebruiken. Een aantal stoelen zijn best voor zien van armleuningen wat de bruikbaarheid bevorderd en als steun voor moeilijke stappers kan dienen.

De tafel moet onderrijdbaar zijn voor rolstoelgebruikers. De aangewezen afmetingen van zo’n tafel heeft een vrije hoogte van 70 cm, een vrije diepte van 60 cm en een vrije breedte van 90 cm.

5. Leesruimte

In de leesruimte zijn aparte leesbronnen die individueel gebruikt kunnen worden, van groot belang voor personen met een visuele handicap. De lichtbronnen kunnen gehanteerd worden afhankelijk van de nood naar verlichting.

Het makkelijk lezen van kranten kan voor personen met een beperktere fijne motoriek niet evident zijn. Kranten bevestigen aan een leesstok kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.

Voorbeeld leesruimte Voorbeeld leesstok

6. Luisterruimte

Indien men individueel cd’s kan beluisteren, moet ook die luistermogelijkheid vlot toegankelijk zijn. Zowel de bediening van de cd-speler als koptelefoon moeten vlot bereikbaar zijn, en bevinden zich best op een hoogte tussen 90 en 120 cm.

De luisterruimte zelf moet bereikbaar zijn en beschikken over voldoende circulatieruimte.

Voorbeeld luisterruimte

7. PC-gebruik (intern als extern opzoekingswerk)

Niet iedereen kent de gebruiksafspraken omtrent pc’s in de bibliotheek. Daarom is het eenvoudig uitschrijven van die informatie geen overbodige luxe. Hetzelfde geldt voor de beschikbare fotokopieapparaten en de aanwezige luisterruimte.

Het is ook interessant om 1 klavier te voorzien van contrasterende toetsen zodat dit voor slechtzienden ook makkelijk zelfstandig te gebruiken is.

Voorbeeld klavier in contrast
Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua