Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn bibliotheek toegankelijk?
Parking

1. Parking bij het gebouw en afstand tot de ingang

Om het gebouw te kunnen betreden, is het voor personen met een handicap ook belangrijk dat zij het gebouw goed kunnen bereiken. Rolstoelgebruikers, hebben meer ruimte nodig om in en uit de auto te stappen. Ook dienen de parkeerplaatsen zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw (maximaal op een afstand van 50 m) te liggen.

Er moet een drempelloze circulatie of trottoirverlaging (<2cm) in de onmiddellijke nabijheid zijn. De daarop aansluitende loopzone is obstakelvrij en min. 150 cm breed.

Voorbeeld parking bij de toegang van een gebouw Voorbeeld voorbehouden parkeerplaats naast helling

2. Aantal voorbehouden parkeerplaatsen

6% parkeerplaatsen is VOORBEHOUDEN voor personen met een handicap en wordt aldus aangegeven. Personen met een fysieke handicap doen meer beroep op eigen vervoer om zich te kunnen verplaatsen.

3. Grootte en ligging van de voorbehouden plaatsen

Een voorbehouden parkeerplaats moet min. 350 cm breed en min. 600 cm lang zijn.

De lengte van de plaats is van belang bij het verlaten van de wagen via de achterzijde met behulp van een liftsysteem. De breedte van de plaats is van belang bij het verlaten van de wagen aan de zijkant, al dan niet met een liftsysteem.

Afmeting van een voorbehouden parkeerplaats Voorbeeld combinatie 2 voorbehouden parkeerplaatsen

4. Markering van de voorbehouden plaatsen

Voorbehouden parkeerplaats met verkeersbord en markering

De parkeerruimte wordt afgebakend door witte lijnen. De binnenruimte wordt voorzien van het witte pictogram. De plaatsen worden aangeduid door het verkeersbord E9a met een onderbord waarop het Internationaal Toegankelijkheid Symbool (I.T.S) is afgebeeld.

Verkeersbord E9a: Parkeren toegelaten Verkeersbord E9a: Parkeren toegelaten

Onderbord bij de E9 verkeersborden: Parkeren voorbehouden voor personen met een handicap Onderbord bij de E9 verkeersborden: parkeren voorbehouden voor personen met een handicap

Combinatie van de twee borden op één bord Combinatie van E9a en onderbord op ��n bord

5. Dwars- en langshelling van het terrein

De plaatsen mogen in geen geval op een dwars-of langshelling liggen. Zo'n helling is moeilijk berijdbaar voor een rolstoelgebruiker. Bij zowel een langshelling als een dwarshelling staat de rolstoel te schuin om het overstappen vanuit de auto in de rolstoel vlot te laten verlopen.

Indien door de natuurlijke glooiing van het terrein het parkeervak helt, dient de voorbehouden parkeerplaats vlak ingericht te zijn. De aansluiting tussen de voorbehouden parkeerplaats en het toegangspad naar het gebouw kan overbrugd worden door een helling.

6. Materiaalgebruik van de ondergrond

De ondergrond van de parkeerplaats en de omgeving is vlak, rolstoelvast, effen, stroef, aaneengesloten en horizontaal op straatpeil. Kiezelstenen worden dus het best vermeden omdat zo'n ondergrond niet rolstoelvast is.

7. Bekendmaking

Als er aangepaste parkeerplaatsen zijn bij het gebouw, vermeld deze informatie dan in de brochures, website, enz. van het gebouw.

8. Illustratie : praktijkvoorbeeld

Instappen in auto
Instappen in auto stap 1 Instappen in auto stap 2 Instappen in auto stap 3 Instappen in auto stap 4

Instappen in auto met lift
Instappen in auto met lift stap 1 Instappen in auto met lift stap 2 Instappen in auto met lift stap 3Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua