Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn bibliotheek toegankelijk?
Sanitaire accommodaties

De sanitaire accommodaties verdienen een bijzondere aandacht. Er zijn weinig aangepaste toiletten in openbare gebouwen en indien toch aanwezig, zijn ze veelal of te klein of niet correct uitgevoerd qua afwerking (toiletsteunen enz). De afwerking van sanitair kan nochtans het verschil maken tussen bruikbaar of niet bruikbaar zijn.

Waar toiletten voor het publiek toegankelijk gesteld worden, moet minstens één toilet multifunctioneel zijn, aangeduid met een pictogram. Het is aanbevolen zowel op het sanitair voor dames, als voor heren, een aangepast toilet te voorzien alsook min. één aangepast toilet per verdieping.

1. Toiletten voor niet-rolstoelgebruikers

De toiletruimte bedraagt min. 90 cm x 120 cm en de deur draait naar buiten open. Boven en/of onderaan de deur wordt een opening voorzien van 1 cm. Zo kunnen doven en slechthorenden, indien zij opgesloten zitten in een toilet, een brief onder de deur schuiven.

Binnen één gebouw worden alle toiletten op een logische en gelijkvormige manier ingericht.

In geval van urinoirs is minstens één van deze toestellen voorzien van verticale handvatten. Deze staan op 60 cm hartafstand van elkaar en bevinden zich tussen 100 cm en 160 cm hoogte. Personen die slecht te been zijn gebruiken deze verticale handvaten als steun.

Boven de wastafel wordt een spiegel aangebracht op een hoogte van max. 90 cm (benedenrand) tot min. 190 cm (bovenrand).

De waterkranen zijn automatisch of het zijn éénhendel-bedieningskranen met een hendel van min. 10 cm.

Voor vloeren, plinten, en alle bedieningselementen (spoelknop, lichtschakelaar, toiletpot ...) worden contrasterende kleuren gebruikt. Kleurcontrast is van zeer groot belang voor slechtzienden, zij kunnen door gebruik van contrast makkelijk de toestellen en bedieningselementen terug vinden.

De bedieningselementen worden op een logische, uniforme wijze ingeplant. Voor de slechtziende heren is het van belang de urinoirs en wastafels niet op 1 lijn te plaatsen.

Voorbeeld wastafels in contrast Voorbeeld deuren in contrast met muren Voorbeeld bedieningselementen in contrast

2. Het multifunctioneel toilet

Toiletdeur

De toiletdeur draait naar buiten open. Dit betekent dat ook voor de deur van de toiletruimte een vrije ruimte van 150 cm op 150 cm dient aanwezig te zijn. Aan de binnenkant van de deur is op een hoogte van 90 cm een horizontale greep bevestigd over de volledige breedte van de deur.

Voorbeeld horizontale greep binnenzijde deur

Zie ook Deuren, loop- en rolroutes

Binnenruimte

Binnen de toiletruimte kan een draaicirkel van min. 150 cm x 150 cm worden genomen. Aan minstens 1 zijde van het toilet is een ruimte van min. 90 cm voorzien om een zijdelingse transfer te kunnen uitvoeren (bij voorkeur wordt aan beide zijden een transferruimte voorzien). De ruimte voor het closet bedraagt min. 120 cm (bij voorkeur 150 cm).

Technische tekening aangepast toilet Technische tekening aangepast toilet Beeld vergroten


Toilet

De hoogte van het zitvlak van het toilet, gemeten vanaf de vloer t.e.m. de toiletbril, bedraagt 50 cm met een onder- en een bovenmarge van 4 cm. De afstand van de voorste rand van het toilet tot de achterliggende wand naast het toilet bedraagt 70 cm. Een hangtoilet geniet de voorkeur. Indien het toilet op een sokkel geplaatst wordt, mag deze niet breder of langer zijn dan de pot zelf.

Hieronder ziet u foto's die de noodzaak van de vrije ruimte van 90 cm naast het toilet aantonen.
Foto 1 transfer vrije ruimte naast toilet Foto 2 transfer vrije ruimte naast toilet Foto 3 transfer vrije ruimte naast toilet Foto 4 transfer vrije ruimte naast toilet

Hieronder ziet u foto's die de noodzaak van de vrije ruimte voor het toilet aantonen.
Foto 1 transfer vrije ruimte voor toilet Foto 2 transfer vrije ruimte voor toilet Foto 3 transfer vrije ruimte voor toilet

Hieronder ziet u een tekening die de noodzaak van de vrije ruimte in het toilet aantoont.
Tekening transfer vrije ruimte toilet

Steunbeugels

De gebruiker kan leunen tegen een stevige rugleuning. Aan weerszijden van het closet is een steunbeugel voorzien, ofwel twee opklapbare, ofwel aan de open zijde een opklapbaar model en aan de muurzijde een vaste wandbeugel. Deze staan op 65 cm hartafstand van elkaar en symmetrisch t.o.v. het closet. Zij staan in neergeklapte toestand op 25 é 30 cm hoogte boven de toiletbril en steken min. 15 cm voor het closet uit.

Voorbeeld opklapbare zijsteunen en rugleuning Voorbeeld 1 opklapbare en 1 vaste steunbeugel Tekening opklapbare zijsteunen en rugleuning

Tekening steunbeugel 90 cm opklapbaar Tekening steunbeugel 90 cm opklapbaar

Bedieningselementen

De papierrolhouder bevindt zich binnen handbereik. Wanneer aan weerszijden van het closet een vrije ruimte is, wordt deze bevestigd aan de opklapbare steunbeugel. Anders wordt hij bevestigd aan de zijwand, net boven het handvat op circa 70 cm van de achterwand. Een kleerhaakje is aangebracht op 120 cm van de grond.

Er moet een alarminstallatie aanwezig zijn die ook vanuit liggende positie bedienbaar is en enkel uit te schakelen is in de toiletruimte. Dit bestaat uit een rondgaand bedieningskoord in een opvallende kleur, tot op een hoogte van 40 cm boven de vloer.

Tekening alarm

Wastafel

Er wordt in de toiletruimte een wastafel voorzien. De ruimte onder de wastafel is vrij: de aan- en afvoerleidingen staan zo dicht mogelijk tegen de muur. De wastafel is concaaf, is niet ingebouwd of staat niet op een sokkel. De vrije hoogte onder de wastafel is min. 70 cm en de bovenrand komt op 80 cm. De wastafel is min. 60 cm diep.

Er wordt een vrije gebruiksruimte van 150 cm voorzien, gemeten vanaf de muur waaraan de wastafel is bevestigd. De afstand van de aslijn van de wastafel vanuit de hoek van de ruimte moet 55 cm bedragen. De benedenrand van de spiegel bevindt zich op een hoogte van max. 90 cm van de grond en de bovenrand tot op een min. van 190 cm van de grond.

Voorbeeld onderrijdbare wastafel Voorbeeld onderrijdbare wastafel

De maximumhoogte van bedieningselementen ligt tussen de 90 cm en 120 cm. De waterkranen zijn automatisch of het zijn éénhendel-bedieningskranen met een hendel van min. 10 cm.

Tekening kraan lange hendel Beeld vergroten


Verzorgingstafel voor baby's

In het multifunctioneel toilet kan een opklapbare verzorgingstafel voor baby's worden geplaatst. Deze verzorgingstafel moet verstelbaar zijn in de hoogte. Dit moet dan ook met signalisatie worden aangeduid.

Voorbeeld baby verzorgingstafels

Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua