Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen  |  Over Mentor


CD-ROM    Hoe maak ik mijn cultuurcentrum toegankelijk?
Eet- en/of drinkgelegenheid

(Zie ook Binnendeuren, loop- en rolroutes)

1. Drempels

Niveauverschillen tot 2 cm worden zelfstandig overbrugd door een rolstoelgebruiker. Voor niveauverschillen van meer dan 2 cm zie Helling.

Alle niveauverschillen worden voorzien van een visuele contrastmarkering.

2. Circulatieruimte ter hoogte van de toog

Een rolstoelgebruiker heeft een draaicirkel van 150 cm nodig om te kunnen draaien. Om vrij te manoeuvreren in de ruimte moet de circulatieruimte voldoende zijn.

3. Versmalling aan de toog

Voorbeeld versmalling aan de toog

Ter hoogte van de toog of het bedieningselement worden de bezoekers dikwijls geleid naar de kassa. Dit kan gebeuren aan de hand van touwen of vaste obstakels. Hierbij moet ook telkens de vrije doorgangsbreedte gegarandeerd worden.

Een puntversmalling (een versmalling naar een bepaald punt en daarna terug een verbreding) moet op het smalste punt nog een min. doorgangsbreedte van 90 cm bedragen. Indien de versmalling over een lengte van meer dan 120 cm is, kan de versmalling min. 120 cm bedragen.

4. Hoogte van de toog

Een toegankelijke toog heeft altijd een verlaagd gedeelte met een max. hoogte van 80 cm. Op die manier kan een rolstoelgebruiker onder de toog met de rolstoel om zijn bestelling mee te nemen.

Het verlaagde gedeelte is onderrijdbaar met een rolstoel, d.w.z. dat enkele maatgegevens moeten worden gerespecteerd. De vrije hoogte is 70 à 75 cm, de vrije diepte onder de toog is 40 cm en de vrije breedte onder de toog is 85 cm.

Op die manier kan de rolstoelgebruiker gemakkelijk onder i.p.v. naast de toog rijden.

5. Elektronische betaalautomaat

Toestellen met bedieningselementen worden op het verlaagde gedeelte van het meubel geplaatst. Het gaat hier vooral over betaalautomaten. De recentste protonautomaten zijn draadloos. Indien er geen verlaagd deel aan het meubel aanwezig is, worden die losse elementen tussen 80 en 120 cm geplaatst.

Een kassa wordt best voorzien van een display zodat de dove of slechthorende persoon ev. gesproken communicatie uit de weg kan gaan.

6. Bediening

De bediening gebeurt ook het best aan de tafel zelf. Op die manier hoeft de rolstoelgebruiker niet tegelijk zijn rolstoel te hanteren en de bestelling dragen.

Voor slechtzienden kan een prijslijst in grootletterdruk voorzien worden.

Daarbij wordt ook het best een afbeelding van het product erbij geplaatst (zoals hieronder). Personen met een auditieve handicap kunnen aanduiden welke consumptie ze wensen en voor personen met een verstandelijke handicap is dit ook een heel stuk duidelijker.

Foto Duvel flesje en glasDuvel …… € 2.50

7. De tafels

De tafel moet onderrijdbaar zijn voor rolstoelgebruikers. De aangewezen afmetingen zijn: vrije hoogte van 70 cm, een vrije diepte van 60 cm en een vrije breedte van 90 cm.Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua