Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen  |  Over Mentor


CD-ROM    Hoe maak ik mijn cultuurcentrum toegankelijk?
Tentoonstellingsruimte

In cultuurcentra worden dikwijls tentoonstellingen gehouden. Meestal zijn deze van tijdelijke aard. Dit wordt of in een aparte tentoonstellingsruimte gehouden of in de inkomhal die tijdelijk dient als tentoonstellingsruimte.

Tentoonstelling bezocht door rolstoelgebruikers

1. Circulatieruimte

Een rolstoelgebruiker heeft een draaicirkel van 150 cm nodig om te kunnen draaien. Om vrij te manoeuvreren in de ruimte en de tentoongestelde werken goed te kunnen bekijken, moet de circulatieruimte voldoende zijn.

Indien dit krap zou zijn door de opstelling van de tentoonstelling, zorg ervoor dat het meubilair makkelijk verplaatsbaar is.

2. Versmalling in de ruimte

Bij het opstellen van een tentoonstelling moeten de versmallingen in de ruimte beperkt blijven. Hierbij moet ook telkens de vrije doorgangsbreedte gegarandeerd worden.

Een puntversmalling (een versmalling naar een bepaald punt en daarna terug een verbreding) moet op het smalste punt nog een min. doorgangsbreedte van 90 cm bedragen. Indien de versmalling over een lengte van meer dan 120 cm is, kan de versmalling min. 120 cm bedragen.

3. Vitrinekast

Onderrijdbaarheid van een computer

Een vitrinekast heeft een max. hoogte van 80 cm. Op die manier kan een rolstoelgebruiker vlot de tentoongestelde werken bekijken. De vitrinekast is onderrijdbaar met een rolstoel, d.w.z. dat enkele maatgegevens moeten worden gerespecteerd. De vrije hoogte onder het blad is 70 à 75 cm, de vrije diepte onder het blad is 60 cm en de vrije breedte onder het blad is 90 cm.

Andere tentoongestelde werken worden het best niet te hoog hangen zodat de rolstoelgebruiker die makkelijk kan bekijken. Zo’n opstelling is ook belangrijk voor personen met een kleine gestalte en kinderen.

Bepaalde voorwerpen kunnen door blinden of slechtzienden onder toezicht betast worden. Deze mogelijkheid moet ook duidelijk in de communicatie omtrent deze tentoonstelling meegegeven. Van bepaalde voorwerpen kunnen replica’s gemaakt worden om te kunnen betasten.

4. De zitplaatsen

In een tentoonstellingsruimte moeten er voldoende zitplaatsen zijn. Moeilijke stappers, ouderen, … moeten op regelmatige basis kunnen zitten.

Naast die zitplaatsen moet er ook voldoende opstelruimte aanwezig zijn voor een rolstoel. Die opstelruimte is 90 op 120 cm groot.

5. Obstakels in contrast

Obstakels in de tentoonstellingsruimte zoals zitbanken, tentoonstellingspanelen, vitrinekasten, … staan het best in voldoende contrast met de omgeving.

Obstakels kunnen ook tot onderaan beveiligd worden. Personen met een visuele handicap die een stok gebruiken zullen zo niet tegen de obstakels aanlopen. Zij tasten met hun stok op een hoogte van 10 cm van de grond de omgeving af. Indien het obstakel niet tot onderaan beveiligd is, lopen ze er zo tegenaan.

Obstakel onderaan beveiligen

Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua