Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen  |  Over Mentor


CD-ROM    Hoe maak ik mijn cultuurcentrum toegankelijk?


Welkom

Tijdens onze vrije tijd, genieten we allemaal wel van een avondje uit. Dit kan zijn om een tentoonstelling te bezoeken, een voorstelling bij te wonen, … in het cultuurcentrum.

Elke inwoner moet het cultuurcentrum kunnen bereiken, betreden en gebruiken. Het gaat hier zowel om personen met een fysieke handicap nl. rolstoelgebruikers, als om personen met een visuele, auditieve of mentale handicap maar. Maar ook ouderen, jonge gezinnen met kinderwagen, tijdelijk geblesseerden enz. moeten dat probleemloos kunnen.

Dit praktijkboek ‘Hoe maak ik mijn cultuurcentrum toegankelijk ?’ dient als een praktische handleiding.
De gemeentelijke diensten kunnen dit document ter hand nemen om de toegankelijkheid in hun cultuurcentrum te optimaliseren.

Een fictief gebouw wordt opgesplitst in allerlei onderdelen zoals bijv. parkeerplaats, toegangspad, balie, lift,... Elk onderdeel wordt duidelijk toegelicht a.d.h.v. tekst en beeldmateriaal. Er wordt telkens duidelijk gemaakt welke richtlijnen voor welke doelgroep van belang zijn en waarom. Enkele goede, concrete praktijkvoorbeelden worden naar voor geschoven ter verduidelijking.

De hier gehanteerde maatvoeringen worden door de 4 Vlaamse adviesbureaus gebruikt, zijn getoetst aan buitenlandse richtlijnen en werden goedgekeurd door het Vlaams Steunpunt Toegankelijkheid. (VST)

Elk cultuurcentrum is anders, zo heb je recente gebouwen of eerder historische panden.
Daarom is dit praktijkboek een goede handleiding maar deze maatvoeringen zijn niet zomaar overal toepasbaar. Men moet rekening houden met de specificaties van de locatie in kwestie.

De volgende netwerkpartners van Westkans hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd aan dit handboek: Blindenzorg Licht en Liefde, Fevlado, Dominiek Savio Instituut, In-Ham en KVG.

Vzw Intro verzorgde een belangrijke input bij de informatie omtrent de organisatie van toegankelijke voorstellingen.

Dit project kwam mede tot stand i.s.m. Mentor vzw en met de steun van de Koning Boudewijnstichting i.h.k.v. Buiten Categorie.Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua