Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn gemeentehuis toegankelijk?
Kantoor, vergaderzaal en raadzaal

(Voor binnendeuren, zie ook Binnendeuren, loop- en rolroute)

1. Drempels

Niveauverschillen tot 2 cm worden zelfstandig overbrugd door een rolstoelgebruiker. Voor niveauschillen van meer dan 2 cm zie Helling.

Alle niveauverschillen worden voorzien van een visuele contrastmarkering.

2. Circulatieruimte in het kantoor

Een rolstoelgebruiker heeft een draaicirkel van 150 cm nodig om te kunnen draaien. Om vrij te manoeuvreren in de ruimte moet de circulatieruimte voldoende zijn.

3. Versmalling in het kantoor

Voorbeeld versmalling in kantoor

In het kantoor kan er altijd een versmalling zijn door één of ander obstakel zoals kast, bureau, ...

Een puntversmalling (een versmalling naar een bepaald punt en daarna terug een verbreding) heeft op het smalste punt een minimale doorgangsbreedte van 90 cm. Indien de versmalling over een lengte van meer dan 120 cm is, moet de doorgangsbreedte min. 120 cm bedragen.

4. Zitplaatsen en de tafel

De zithoogte van de zitbanken moet tussen de 46 cm en 54 cm hoog zijn.

De tafel moet onderrijdbaar zijn voor rolstoelgebruikers. De aangewezen afmetingen zijn: vrije hoogte van 70 cm, een vrije diepte van 60 cm en een vrije breedte van 90 cm.

Voorbeeld onderrijdbaar bureel Tekening onderrijdbaar bureel

5. Ringleiding

Pictogram ringleiding

Voor slechthorenden kan er ook een aangepast kantoor worden voorzien. Zo'n kantoor dient duidelijk te worden aangeduid en voorzien van een ringleiding. Het kantoor met ringleiding wordt aangeduid met het T-symbool.

Een ringleidingsysteem maakt het voor de slechthorende mogelijk om naar één geluidsbron te luisteren zonder last te hebben van achtergrondgeluid. Hierdoor verhoogt men de spraakverstaanbaarheid. Spraakverstaanbaarheid is vooral afhankelijk van de verhouding tussen het geluid dat men wenst te horen en het storende geluid op de achtergrond.

De meeste hoorapparaten hebben een zogenaamde M- en T-stand, andere zelfs een MT-stand. De M- (microphone) stand is bedoeld voor 'normaal' luisteren, de ontvangst van het geluid gebeurt via de lucht door de ingebouwde microfoon in het hoorapparaat. De T- (telecoil) stand is voor de ontvangst van het geluid via de inductiespoel in het hoorapparaat.

Een ringleidingsysteem bestaat uit een stroomsturende versterker en een lus. De versterker kan aangesloten worden op een geluidsbron, zoals TV, radio, een geluidsinstallatie of een microfoon. Het versterkt het ingangssignaal en stuurt het uit in de vorm van een stroom door de lus. De lus zelf bestaat uit een draad rondom de ruimte. Wanneer de stroom door de lus loopt, ontstaat er een magnetisch veld in deze ruimte. Als een slechthorende zijn hoorapparaat in de T-stand schakelt, ontvangt de inductiespoel de fluctuaties in het magnetisch veld en zet deze om in een wisselstroom. Dit wordt dan weer omgezet in geluid. Het magnetisch veld binnen de lus is sterk genoeg om het voor de slechthorende mogelijk te maken om vrij door de ruimte te lopen en steeds te kunnen luisteren naar een comfortabel geluidsniveau.

Aan de balie kan er ringleiding geïnstalleerd worden. Maar ook een vergaderzaal kan voorzien worden van ringleiding. De aanwezigheid van ringleiding wordt het best aangeduid met onderstaand pictogram zodat gebruikers van een hoorapparaat dit kunnen instellen.

Ringleiding Tekening ringleiding Versterker Voorbeeld versterker Bedrading Voorbeeld bedraging

Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp ianua