Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn gemeentehuis toegankelijk?
Lift en plateaulift

Bij het overbruggen van een verdieping maakt men best gebruik van een kooilift die alle verdiepingen bereikt. Dit zorgt ervoor dat alle verdiepingen voor iedereen toegankelijk zijn en voorkomt kap- en breekwerk in latere fases.

Enkel indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld bij een verbouwing van een bestaand gebouw, maakt men gebruik van een plateaulift.

1. Kooilift

Vrije circulatieruimte voor de liftdeuren

Voor de liftdeur is er op elke verdieping een vrije circulatieruimte van 150 cm op 150 cm. Een rolstoelgebruiker heeft deze ruimte nodig om te kunnen draaien.

Voorbeeld vrije ruimte voor de lift Tekening vrije ruimte voor de lift

De deur

De liftdeur heeft een vrije doorgang van min. 90 cm. De vrije doorgangshoogte is min. 210 cm.

Voorbeeld vrije doorgangsbreedte deur

De liftdeur staat in contrast met de omgeving. Dit contrast kan bereikt worden op veel manieren. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

Voorbeeld contrasterende deur met foto en aanduiding verdieping Voorbeeld contrasterende deur met groot cijfer Voorbeeld contrasterende deur kleur en contrast op de vloer

Binnenafmetingen

De liftkooi is min. 110 cm breed en 140 cm diep. Dit is de afstand tussen de tegenoverliggende wanden of deur.

Tekening bedieningsknoppen buiten de lift Beeld vergroten


Bedieningspaneel

Het bedieningspaneel zowel binnen als buiten de lift bevindt zich op een hoogte tussen 90 cm en 120 cm. De bedieningselementen zijn gegraveerd of uitstulpend, in kleurcontrast met de omgeving en zijn voorzien van braille of een voelbare aanduiding.

Voorbeeld brailleaanduiding in de lift Tekening bedieningsknoppen 50 cm uit de hoek

De bedieningsknoppen in de lift worden dubbel en diagonaal opgesteld en minimum 50 cm uit de hoek geplaatst aan één zijde.

Tekening bedieningsknoppen buiten de lift Beeld vergroten


Noodtelefoon en alarmknop

De bediening van de noodtelefoon wordt geplaatst tussen de 90 cm en de 120 cm.

Noodtelefoon

Handgreepregel

Langs de wanden wordt een contrasterende handgreepregel geplaatst op 90 cm van het vloerpeil.

Handgreepregel in de lift

Spiegel

Recht tegenover de liftdeur wordt een spiegel geplaatst van net boven de handgreepregel tot op 195 cm van het vloerpeil.

Spiegel tegenover de deur

Aanduiding van de verdiepingen

Er wordt zowel met een lichtsignaal als met een geluidssignaal aangeduid op welke verdieping de lift stopt.

Visuele aanduiding van verdieping in de lift

Peilstelling

De peilstelling van de lift is ingesteld tot op 2 cm nauwkeurig. De afstand tussen de liftvloer en de verdieping is max. 2 cm.

2. Plateaulift

Er zijn verticale plateauliften. Deze gaan loodrecht naar omhoog. Er zijn trapplateauliften. Deze volgen de trappen en lopen dus schuin.

Er zijn ook plateauliften die geschikt zijn om buiten te plaatsen en die meer dan één verdieping kunnen overbruggen, al dan niet in een afgesloten koker.

Voorbeeld verticale plateaulift binnen Voorbeeld verticale plateaulift buiten gesloten Voorbeeld verticale plateaulift buiten open

Vrije circulatieruimte voor de liftdeuren

Voor de liftdeur is er op elke verdieping een vrije circulatieruimte van 150 cm op 150 cm. Een rolstoelgebruiker heeft deze ruimte nodig om te kunnen draaien.

Vrije ruimte op de plateaulift

De vrije ruimte op de plateaulift is min. 100 cm breed en 130 cm diep. Dit is de minimumruimte die een rolstoelgebruiker nodig heeft.

Bedieningsknoppen

Voorbeeld bedieningsknoppen plateaulift

De bedieningsknoppen in en naast de lift zijn aangebracht tussen de 90 cm en de 120 cm van het vloerpeil.

De bedieningsknoppen zijn zelfstandig te bedienen en zijn in vasthoudbesturing. De bedieningsknoppen moeten bereikbaar zijn, d.w.z er moet een vlakke vrije ruimte zijn van 150 cm op 150 cm.

Hefvermogen

Het hefvermogen van de lift bedraagt minstens 215 kg. 350 kg wordt internationaal aanbevolen. Een elektrische rolstoel weegt al veel op zich, tel daar nog eens de rolstoelgebruiker bij, dan kom je gauw aan 200 kg.

Veiligheidsbodem

Er wordt een veiligheidsbodem voorzien die ervoor zorgt dat de plateaulift onmiddellijk stopt als er iets of iemand onder het plateau terecht komt. Zeker in een openbaar gebouw is dit van groot belang voor de veiligheid van iedereen.

Afrijdbeveiliging

De afrijdbeveiliging aan de in- en uitrijdzone is min. 4 cm hoog. Deze kan dienst doen als op- en afrijdklep van de lift. Zeker in een openbaar gebouw is dit van groot belang voor de veiligheid van iedereen.

Stopnauwkeurigheid

De plateaulift dient op 2 cm nauwkeurig te stoppen.

Trapplateauliften

Trapplateauliften volgen de helling van de trap. Om dit te kunnen plaatsen heeft men minstens een trapbreedte nodig van 170 cm. Deze liften kunnen dicht geplooid worden zodat ze na gebruik weinig of geen ruimte meer in beslag nemen. Verder voldoen deze liften aan de hierboven omgeschreven eisen.

Voorbeeld trapplateaulift opgeklapt Voorbeeld 1 trapplateaulift Voorbeeld 2 trapplateaulift Voorbeeld 3 trapplateaulift

Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp ianua