Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


CD-ROM    Hoe maak ik mijn gemeentehuis toegankelijk?


Welkom

Iedereen moet wel eens een bezoekje brengen aan het gemeentehuis. Dit kan zijn om een bouwvergunning in te dienen, een nieuwe identiteitskaart op te halen, een aangifte te doen van een geboorte, een aanvraag voor tegemoetkomingen voor personen met een handicap bij een sociale dienst,...

Elke inwoner moet de gemeentelijke diensten kunnen bereiken, betreden en gebruiken. Het gaat hier zowel om personen met een fysieke handicap nl. rolstoelgebruikers, als om personen met een visuele, auditieve of mentale handicap maar. Maar ook ouderen, jonge gezinnen met kinderwagen, tijdelijk geblesseerden enz. moeten dat probleemloos kunnen.

Dit praktijkboek 'Hoe maak ik mijn gemeentehuis toegankelijk ?' dient als een praktische handleiding. De gemeentelijke diensten kunnen dit document ter hand nemen om de toegankelijkheid in hun gemeentehuis te optimaliseren.

Een fictief gebouw wordt opgesplitst in allerlei onderdelen zoals bijv. parkeerplaats, toegangspad, balie, lift,... Elk onderdeel wordt duidelijk toegelicht a.d.h.v. tekst en beeldmateriaal. Er wordt telkens duidelijk gemaakt welke richtlijnen voor welke doelgroep van belang zijn en waarom. Enkele goede, concrete praktijkvoorbeelden worden naar voor geschoven ter verduidelijking.

De hier gehanteerde maatvoeringen worden door de 4 Vlaamse adviesbureaus gebruikt, zijn getoetst aan buitenlandse richtlijnen en werden goedgekeurd door het Vlaams Steunpunt Toegankelijkheid. (VST)

Elk gemeentehuis is anders, zo heb je recente gebouwen of eerder historische panden waarin stedelijke diensten gehuisvest zijn. Daarom is dit praktijkboek een goede handleiding maar deze maatvoeringen zijn niet zomaar overal toepasbaar. Men moet rekening houden met de specificaties van de locatie in kwestie.

De volgende netwerkpartners van Westkans hebben een inhoudelijke bijdrage geleverd aan dit handboek: Blindenzorg Licht en Liefde, Fevlado, Dominiek Savio Instituut, In-Ham, KVG, VFG en Werkgroep Vorming en Actie.


Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp ianua