Startpagina  |  Over Westkans  |  Over Provincie West-Vlaanderen


Praktijkboek    Hoe maak ik mijn restaurant of café toegankelijk?
Verbruikszaal

Zie ook "Deuren", "Inkom" en "Helling".

1. Drempels

Niveauverschillen tot 2 cm worden zelfstandig overbrugd door een rolstoelgebruiker. Alle niveauverschillen worden voorzien van een visuele contrastmarkering.

Dit geldt ook voor de toegang tot het terras. Een helling in het terras inwerken is een goede oplossing. Hierdoor vormt de helling geen obstakel in de looproute en kan het niveauverschil aan de inkomdeur mee opgelost worden. Bij nieuwbouw is het uiteraard beter om volledig drempelloos te werken.

Helling aan terras

2. De tafels

De tafel moet onderrijdbaar zijn voor rolstoelgebruikers. De aangewezen afmetingen zijn: vrije hoogte van 70 cm, een vrije diepte van 60 cm en een vrije breedte van 90 cm.

Goed voorbeeld Slecht voorbeeld:
Tafel zonder onderrijdbare diepte
Onderrijdbare tafel Niet onderrijdbare tafel

Er moet voldoende vrije doorgang zijn tussen de tafels, min 120 cm. Dit voorkomt dat men als rolstoelgebruiker klanten moet storen die aan het tafelen zijn.

Voldoende vrije doorgang tussen tafels

Slechtzienden kunnen makkelijk tafel en stoel terug vinden als er voldoende contrast is met de omgeving.

Contrast tussen tafels, stoel en omgeving

3. Bediening

De bediening gebeurt ook het best aan de tafel zelf. Op die manier hoeft de rolstoelgebruiker niet tegelijk zijn rolstoel te hanteren en de bestelling dragen.

4. De toog

Een rolstoelgebruiker heeft een draaicirkel van 150 cm nodig om te kunnen draaien. Om vrij te manoeuvreren in de ruimte moet de circulatieruimte voldoende zijn.

Een toegankelijke toog heeft altijd een verlaagd gedeelte met een max. hoogte van 80 cm. Het verlaagde gedeelte is onderrijdbaar met een rolstoel, d.w.z. dat enkele maatgegevens moeten worden gerespecteerd. De vrije hoogte is 70 à 75 cm, de vrije diepte onder de toog is 40 cm en de vrije breedte onder de toog is 85 cm. Op die manier kan een rolstoelgebruiker onder de toog met de voetsteunen van de rolstoel om zijn bestelling mee te nemen.

5. Elektronische betaalautomaat

Betaalautomaten worden op het verlaagde gedeelte geplaatst. Indien er geen verlaagd deel aan het meubel aanwezig is, worden die losse elementen tussen 80 en 120 cm geplaatst of maakt men gebruik van een draadloos toestel.

Het geven van een duidelijk kasticket is voor dove en slechthorende klanten noodzakelijk.Terug naar het begin
Logo Provincie West-Vlaanderen Logo Westkans
Infomap: Toegankelijkheid zoals het is
© Provinciaal Steunpunt Toegankelijkheid
Ontwerp iAnua